Menu Sluiten

Aftellen naar de 51e Gouden Spike met Jelle Hoving

We blikken vooruit op de 51e Gouden Spike met Jelle Hoving, de coördinator van de vrijwilligers. Hij vertelt over zijn rol bij de Gouden Spike als een van de onmisbare schakels om van de 51e Gouden Spike weer een prachtig evenement te maken.Hoe ben je bij de Gouden Spike betrokken geraakt?

‘Toen mijn voorganger Ant Brandenburg aangaf te stoppen met haar taken vroeg de toenmalige voorzitter van Leiden Atletiek Eveline van Enk of het coördineren van de vrijwilligers iets voor mij zou zijn. Ik was geen lid van Leiden Atletiek, maar mijn kinderen wel en zo ben ik sinds 2018 betrokken bij de Gouden Spike.’Hoe omschrijf je je rol?

‘Ik houd me vooral bezig met het werven van de 175 vrijwilligers die elk jaar nodig zijn om de Gouden Spike te organiseren. Ik verstuur mailings naar onze vaste verzendlijst met de vraag of en hoe ze dit jaar bij de Gouden Spike betrokken willen zijn. Degenen die zich aanmelden geef ik door aan de organisatieleden die de feitelijke matching van vraag een aanbod doen. Met name het bemensen van de jury is elk jaar wel een uitdaging. Daarvoor is expertise en ervaring extra belangrijk om de 
wedstrijd goed en soepel te laten verlopen. De afgelopen twee corona-edities hadden we ineens extra mensen nodig voor het bemannen van camera’s voor de live stream. Nu we weer met publiek mogen draaien, zijn er weer extra mensen nodig voor de horeca.’Lig je op schema met de werving?

‘Op dit moment hebben we 120 van de 175 plekken ingevuld. Veel mensen reageren niet of laat op de oproepen, dus ik verstuur ook regelmatig een reminder. Ook werven de anderen uit de organisatiezelf in hun eigen kring. Meestal komen we er uiteindelijk wel uit, maar het is en blijft elk jaar een flinke klus.’–> Je kunt je nog aanmelden via vrijwilligers@goudenspike.nl

Wat doe je op de wedstrijddag zelf?

‘In principe zit mijn taak erop als alle vrijwilligers geworven zijn. De zogeheten clustercoördinatoren doen de instructie van de vrijwilligers vooraf en op de wedstrijddag. Vaak verleen ik die dag hand- en 
spandiensten op het terrein. Misschien ga ik me dit jaar zelf wel aanmelden als jurylid. Ik heb tenslotte mijn diploma daarvoor gehaald. Harken in de verspringbak lijkt me wel wat.’Is verspringen ook jouw favoriete onderdeel?

‘Via mijn kinderen is dat eigenlijk hoogspringen, maar polsstokhoogspringen vind ik minstens zo spectaculair om te zien. Maar ook van een verspringer die het publiek opjut voor zijn sprong kan ik 
enorm genieten. Wat die atleten kunnen, is ongelooflijk!’Wat spreekt jou aan bij de Gouden Spike?

‘Ik vind het mooi dat de Gouden Spike jonge talenten de kans geeft om door te breken en gevestigde toppers de kans om een limiet te behalen. Ik kende voordat ik hielp bij de Gouden Spike bijna geen topatleten, maar nu vind ik het mooi om atleten als Nafi Thiam en Fleur Jong op TV te zien schitteren. Die heb ik dan op onze eigen baan in actie gezien.’Wanneer is de Gouden Spike voor jou geslaagd?

‘De dag is voor mij geslaagd als atleten blij zijn met hun prestaties en het publiek een leuke avond heeft gehad.’