Menu Sluiten

Melissa Boekelman wint 46ste Gouden Spike

170617-pb-003Topsport en topsfeer in de Leidse Hout

Er was volop zon en sfeer rond de baan in sportpark de Leidse Hout waar zaterdag de wedstrijden plaatsvonden om de 46ste Gouden Spike. Topatleten uit Nederland en buitenland leverden fraaie prestaties. De Gouden Spike jury bestaande uit oud-winnaars Laurens Looije, Jacqueline Goormachtigh en Leids schaatster en wielrenster Laurine van Riessen beloonden de kogelstoten van Melissa Boekelman met de Gouden Spike. Voor Boekelman was het na 2010 de tweede keer dat ze de hoofdprijs in ontvangst mocht nemen.

Met een afstand van 18.18 meter voldeed Boekelman ruimschoots aan de eis voor deelname aan het wereldkampioenschap in Londen. Op de Europese ranglijst neemt ze er de vijfde plaats mee in. Met de WK-limiet als referentie waren ook de prestaties van de 10000 meter lopers van uitzonderlijk niveau. Sam Cherop uit Oeganda en Al Mahjoub Dazza uit Marokko bleven met een tijd van 27.39 ook onder de internationale eis voor Londen. De belangstelling voor deze 10000 meter was vanuit de hele wereld groot. In totaal kwamen er zaterdag atleten uit 29 landen aan de start in Leiden.Van hoog niveau waren ook de 10.30 van de Australiƫr Andrew Robertson op de 100 meter en de 20.77 van onze landgenoot Liemarvin Bonevacia op de 200 meter. Bij de vrouwen won Tessa van Schagen net als vorig jaar voor eigen publiek de 200 meter, maar met de tijd van 23.51 bleef ze ditmaal een eindje verwijderd van de internationale limiet. Nicky van Leuveren verbeterde op de 400 meter haar beste seizoenstijd tot 52.56. Ook zij moet nog een paar tienden sneller voor een WK-ticket. Achter de Ethiopier Tadesse Lemi presteerde Richard Douma sterk op de 800 meter. Nadat hij zich vorige week bij de FBK-Games voor het WK plaatste op de 1500 meter, scherpte hij nu zijn persoonlijke toptijd op de 800 meter aan tot 1.47.88.

Er werden ook nog twee Gouden Spike records verbeterd. Nadine Visser leverde een spannend duel op de 100 meter horden met Eefje Boons. Dat resulteerde in een tijd van 13.06 voor Visser en 13.08 voor Boons. Meerkampster Visser heeft de WK-limiet op de horden al, Boons blijft er nog slechts 0.10 seconde van verwijderd. Marlies van Haaren won het hoogspringen met een persoonlijk record van 1.85 meter, dat tevens een nieuw Gouden Spike record betekende.

Veel aandacht was er ook voor twee nieuwe recordhouders. Thomas van Ophem verraste de atletiekwereld een week geleden met een speerworp van meer dan 80 meter. Nooit eerder wierp een Nederlander verder. In Leiden was er veel bekijks voor de grote onbekende. De afstand van 74.79 bij zijn eerste worp betekende zijn tweede beste afstand ooit. Hij werd er derde mee achter de Tsjech Petr Frydrych en Daan Meyer. Menno Vloon sprong vorige week met de polsstok niemand minder dan Rens Blom uit de boeken met een hoogte van 5.85 meter. Deze wereldprestatie kon de Noord-Hollander in Leiden na een week met veel media-aandacht niet herhalen, maar de winnende sprong over 5.50 meter zag er wel heel overtuigend uit.

Organistor Norbert Groenewegen kan met zijn team en een groot aantal vrijwilligers van Leiden Atletiek terugkijken op een zeer geslaagde 46ste editie van deze Topmeeting in het Nationaal Baancircuit.