Menu Sluiten

50ste Gouden Spike voor Fleur Jong

Paratlete Fleur Jong zag haar wereldrecord sprong van 6.09 meter beloond met de 50ste Gouden Spike. De kersvers Europees kampioene op de 100 meter en het verspringen voegde enkele centimeters toe aan haar wereldrecord dat ze vorig weekend bij het EK in Polen had gevestigd. Ze komt uit in de klasse T62 voor atleten met twee beenprotheses.

De wedstrijd om de Gouden Spike beleefde zaterdag zijn gouden jubileum. Met inachtneming van een aantal Corona-beperkingen slaagde de organisatie er wederom in een topwedstrijd te organiseren die voor het afwezige publiek goed te volgen was via maar liefst drie livestreams.

Een zeskoppige jury bestaande uit Leidse ex-Olympische atleten had geen makkelijke taak om de meest aansprekende prestatie te kiezen. In dezelfde bak waarin Fleur Jong haar record sprong waren drie meerkampsters goed op dreef. Olympisch kampioene Nafi Thiam sprong 6.62 meter nadat ze de 100 meter horden had gewonnen in een tijd van 13.57 seconde. De Belgische wereldtopper bereidt zich voor op het verdedigen van haar titel bij de Olympische Spelen in Tokio. Naar die Spelen gaan ook de Nederlandse meerkampsters Anouk Vetter en Emma Oosterwegel die in Leiden beide een persoonlijk record sprongen. Vetter kwam tot 6.49 meter en Oosterwegel tot 6.40 meter.

Wie ook al zeker is van Tokio is kogelstootster Jessica Schilder. In Leiden won ze dat onderdeel maar bleef ze met 17.58 bijna een meter verwijderd van haar persoonlijk record dat ze deze winter bij het EK Indoor in Polen had gestoten. Voor polsstokhoogspringer Menno Vloon geldt ook dat hij de limiet voor de Spelen al indoor had gesprongen. In Leiden slaagde hij net niet om de limiethoogte van 5.80 te bedwingen. Hij won het onderdeel met 5.70 meter voor Rutger Koppelaar die zijn pogingen op 5.80 meter ook zag stranden.

Op de 800 meter deed Tony van Diepen ook een poging om zich direct voor de Spelen te plaatsen. De gevraagde tijd onder de 1.45.20 bleek mede door de wind te hoog gegrepen. Tony strandde op 1.46.83. Op de 400 meter had Netanel Dorothea blijkbaar geen last van wind, want de sprinter van AV Sparta uit Den Haag haalde bijna een seconde van zijn persoonlijk record af. Met 46.40 plaatste hij zich bovendien voor de Europese kampioenschappen voor atleten tot 23 jaar volgende maand in Estland.

Voor de vijfde keer werd het Nederlands kampioenschap 10000 meter gelopen tijdens de Gouden Spike. Bij de vrouwen ging de titel naar Tirza van der Wolf van Sportclub Reeuwijk. Bij de mannen was er een flinke strijd om de medailles in een mooi Europees veld. Achter de Fransman Bour die de race won in 27.51.22 was Benjamin de Haan op de vierde plaats de eerste Nederlander in 28.31.14. Het NK podium werd gecompleteerd door trainingsmaatjes Frank Futselaar en Yorben Ruiter.

Al met al een atletiekdag waarop de organisatie onder leiding van Norbert Groenewegen trots op terug kan kijken. De jury deed dat door de genoemde prestaties de revue te laten passeren. “Maar …”, galmde juryvoorzitter Koen Gijsbers de toehoorders stil, “… er was maar één wereldrecord en dat was dat van Fleur Jong!”