Menu Sluiten

Open strijd om NK medailles

Ook dit jaar wordt het NK 10000 meter gelopen tijdens de Gouden Spike. Het belooft bij de mannen een spannende strijd te worden om de medailles. Een zestal mannen lijkt er aanspraak op te maken. Benjamin de Haan weet wat het is om in Leiden 25 rondjes te bekronen met NK-goud. Hij won in 2018 de nationale titel. Zijn persoonlijk record staat op 28.17.25. Frank Futselaar stond al meerdere keren op het podium en zal na zijn marathon avonturen weer een snelle 10000 meter willen lopen. Stan Niesten was vorig jaar tweede achter Mike Foppen en voor Frank Futselaar. Terug uit Portland zal hij ook gebrand zijn op de hoogste trede van het podium. Bjorn Koreman scherpte vorige week in Birmingham zijn persoonlijk record aan naar 29.06.56 en zal na twee vierde plaatsen op het NK ook een keer op het podium willen staan. Twee outsiders voor een podiumplek zijn Yorben Ruiter en Tom Hendrikse. Hendrikse maakte in stormachtig Dresden begin april een knap debuut op de marathon. Een snelle 10000 meter wordt doorgaans niet vaak gelopen, dus het is niet uit te sluiten dat een van de andere deelnemers met een spectaculair optreden in de buurt van het podium kan komen. De Leidse ogen zijn daarbij gericht op Cas Kopmels en Dominic Bersee die net als Bjorn Koreman onder de hoede van Bram Wassenaar trainen.

In hun wedstrijd krijgen de Nederlandse toppers steun en tegenstand van een handvol Europese lopers waarvan de Duitser Richard Ringer met een persoonlijk record van 27.36.52 op papier de snelste is.

Bij de vrouwen ontbreekt het podium van 2020 om verschillende redenen. Marcella Herzog heeft hier de beste papieren voor de titel, maar Tirza van der Wolf en Saskia Weinans zullen het zeker niet kado geven. 

Tijdschema en deelnemers