Menu Sluiten

Algerijn Hethat wint 51e Gouden spike


Buitenlandse atleten kleuren 51e Gouden Spike

De zonovergoten 51e editie van de Gouden Spike leverde een middag en avond topatletiek op. Na twee ‘corona-edities’ konden de toeschouwers weer met eigen ogen in Sportpark Leidse Hout zien hoe de atleten strijd leverden om de Gouden Spike. De prestigieuze dagprijs werd door een onafhankelijke jury toegekend aan de Algerijn Yassine Hethat die de 800 meter won in een supersnelle tijd.

De 800 meter was een van de hoogtepunten van de wedstrijd. Een zeer internationaal veld liep ‘op een lint’ achter de snelle tempomaker aan. Uit de laatste bocht komend trok de Algerijn Yassine Hethat het snelst door naar de finishlijn. Zijn tijd van 1.44.80 is een tijd van wereldklasse en tevens een ruime verbetering van het Gouden Spike record dat al 24 jaar op 1.45.45 stond. Ook de nummer twee, de Qatarees Abubaker Kaydar Abdalla bleef onder het oude meetingrecord.

Van hoog niveau was ook de speerworp van de Kroatische Sara Kolak. De Olympische kampioene van 2016 kwam in Leiden tot een afstand van 62.62 meter waarmee ze de 12e plaats inneemt op de wereldranglijst. De Brit Scott Lincoln won het kogelstoten met een afstand van 20.66 meter voor de Noor Marcus Thomsen die tot 20.29 meter kwam. Olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam testte zich in de aanloop naar de wereldkampioenschappen op de 100 meter horden en bij het verspringen. De Belgische wereldster kwam in de verspringbak tot een afstand van 6.54 meter, waarmee ze de winst met 2 centimeter moest laten aan de Litouwse Jogaile Petrokaite.

Ook dit jaar werden de Nederlandse kampioenschappe 10000 meter gelopen tijdens de Gouden Spike. Bij de vrouwen was er winst voor Marcella Herzog. Na een spannend duel met Silke Jonkman won Herzog met een snelle laatste kilometer in 32.47.94. Bij de mannen was al snel duidelijk dat Stan Niesten de snelste Nederlander zou worden. Frank Futselaar wist met een goed ingedeelde race op te rukken van de vierde plaats naar het NK zilver. Dit alles gebeurde ruim achter de snelste lopers. De Brit Sam Atkin was de snelste met 27.33.52 voor de Duitser Nils Voigt en de Belg Michael Somers die ook onder de 28 minuten bleven.

Van de organiserende vereniging Leiden Atletiek waren er twee atleten die heel nadrukkelijk van zich deden spreken. Navaro doulany Aboikonie leverde een spannend duel bij het verspringen met de Brit Jack Roach. De Brit won met een sprong van 7.81 meter, maar de 7.76 van Aboikonie betekende een ruime verbetering van zijn persoonlijk en clubrecord. Amina Maatoug kreeg het publiek op de banken met een overwinning op de 800 meter. De Nederlands indoorkampioene lijkt eindelijk de vorm van de winter hervonden te hebben. Minder dan 24 uur na een persoonlijk record race in Utrecht was er winst op de eigen baan in een tijd van 2.05.70.

Meer foto’s