Menu Sluiten

Maayke Tjin-A-Lim wint 52e Gouden Spike

De editie van de Gouden Spike van afgelopen zaterdag moet welhaast een van de warmste geweest zijn in de 52-jarige historie van deze topatletiek wedstrijd. In of uit de zon genoot het talrijke publiek van prachtige atletiek in een goede sfeer.

De driekoppige jury sprake van een klein luxe probleem bij het vaststellen van de meest aansprekende prestatie van de dag, welke traditioneel beloond wordt met de Gouden Spike. Thomas van Ophem wierp zijn speer maar liefst 75.46 meter, Lisanne Schol de hare 56.57 meter. De Belgische Elien Vekemans sprong met de polsstok over een hoogte van 4.42 meter. De voormalig wereldkampioen Pavel Maslak uit Tsjechie legde de 400 meter af in 46.40 seconde. 18-jarig toptalent Niels Laros won de 800 meter in een erg snelle 1.45.80, net boven het Nederlands juniorenrecord. Stuk voor stuk prachtige prestaties, maar de keuze van de jury viel op de 100 meter horden van Maayke Tjin A-Lim. De Noord-Hollandse verbeterde met haar tijd van 13.00 niet alleen haar persoonlijk record, maar ook het Gouden Spike record dat op naam stond van Nadine Visser. Zij kreeg uit handen van juryvoorzitter Chiel Warners de 52e Gouden Spike uitgereikt.

Noah Schutte Nederlands kampioen voor eigen publiek

Net daarvoor waren de medailles uitgereikt voor het Nederlands kampioenschap 10000 meter dat ook dit jaar opgenomen was in het programma van de Gouden Spike. De atleten die 25 rondjes op de kunststof baan moesten afleggen troffen het wel het minst op deze bloedhete dag. Bekers water, sponzen en een tuinslang konden niet voorkomen dat de atleten een zwaar kampioenschap hadden. De favoriete vrouwen hadden dan ook bij voorbaat een snelle tijd uit hun hoofd gezet en streden vooral om goud, zilver en brons. Met een sterk slot ging dat goud naar de Groningse Silke Jonkman. Zilver was er net als vorig jaar voor Jennifer Gulikers en brons ging verrassend naar Lisan Duijvestijn.

De mannen hadden een uur later iets minder hete omstandigheden, maar nog altijd te warm voor toptijden. Ook hier zag het meelevende publiek een hevige strijd om het NK podium, waarbij Noah Schutte zijn favorietenrol op eigen baan volledig waar maakte. Achter de Portugees Samuel Barata die won in 28.38.09 legde Schutte beslag op de tweede plaats in een tijd van 28.49.58, goed voor de Nederlandse titel. Een mooie beloning voor zijn comeback na jaren van blessureleed. Zilver ging naar Bas van Hooren, brons naar Filmon Tesfu.

Leiden Atletiek atleten maakten indruk

Er waren meer Leiden Atletiek atleten die indruk maakten op hun eigen baan. De junior Oscar de Keijser verbeterde andermaal zijn persoonlijk record op de 800 meter. De pupil van Han Kulker en Bram Wassenaar noteerde een tijd van 1.53.15. Joas van Hellemondt verloor nipt de strijd op de 110 meter horden, maar noteerde andermaal een tijd onder de limiet voor de Europese kampioenschappen voor junioren begin augustus. Een andere junior die van zich deed spreken was Thomas Verwoerdt. Hij won de verspring wedstrijd voor junioren met een indrukwekkende afstand van 6.94 meter. Wie het publiek ook op de banken kreeg was Stan Does. In zijn derde poging overschreed hij de lat die op 4.71 meter lag, een verbetering van zijn persoonlijk en clubrecord met maar liefst 11 centimeter.

Uitslagen Gouden Spike

Uitslagen NK 10000 meter

Uitslagen Pupillenraces

Foto’s