Menu Sluiten

Nederlands discuswerpen in de lift

Rutger Smith en Erik Cadee lieten een flink gat achter toen hun carriere als discuswerper erop zat. Een generatie later lijkt er een nieuwe lichting discuswerpers op te staan om in hun voetsporen te treden. Vijf mannen hebben het in zich om tegen of over de 60 meter grens te werpen. Deze “Big Five” strijden in Leiden om de winst in dit onderdeel dat als A-category is aangeduid. Dat betekent onder andere een prijzengeld van 600, 300 en 150 euro.

Ruben Rolvink is een imposante verschijning in de discusring. Met zijn 21 jaar is hij al drievoudig Nederlands kampioen bij de senioren. Zijn persoonlijk record staat nu op 62.94 meter. De Nederlandse limiet voor het EK in Rome staat op 63.36 meter. Als hij die afstand haalt is hij afhankelijk van zijn ranking of hij naar het toernooi mag. Voor directe kwalificatie is een afstand van 65.20 meter gevraagd.

Met zijn 24 jaar is Shaquille Emanuelson de oudste van de nieuwe lichting discuswerpers. Sinds 2021 is hij een regelmatige 60 meter werper met 62.60 vorig jaar als erkend persoonlijk record. Dit jaar kwam hij in Heerhugowaard al tot een afstand van 61.38 meter.

Sebastiaan Bonte heeft de 60 meter grens nog niet overschreden, maar haalde vorig jaar bij het Europees kampioenschap U23 in Finland we de finale, waarin hij 7e werd. In Leiden vindt hij een mooie gelegenheid om zijn persoonlijk record van 58.27 meter aan te scherpen.

Yannick Rolvink treedt al aardig in de voetsporen van broer Ruben. Als junior heeft hij al tweemaal een medaille gewonnen op Europese kampioenschappen. Hij heeft zich al verzekerd van deelname aan de wereldkampioenschappen U20 in Peru deze zomer. Met de 1,75 kilo discus heeft hij al 59.86 meter geworpen. Met de 2 kilo discus staat zijn persoonlijk record op 53.44 meter.

Jarno van Daalen heeft met zus Alida ook al een goed voorbeeld binnen de familie. Net als haar werpt hij ook met zowel de kogel als de discus op topniveau. Ook hij heeft zich al geplaatst voor het WK U20 op beide onderdelen. Met de 1.75 kilo discus heeft hij een PR van 58.89 meter, onlangs geworpen bij de Ter Specke Bokaal.