Menu Sluiten

Gouden Spike biedt topatletiek op afstand

Mike Foppen en Diane van Es favorieten voor NK 10000 meter

Zonder publiek maar met opmerkelijk veel topatleten wordt de 49ste editie van de Gouden Spike zaterdag 19 september in Leiden een bijzondere. Organisator Norbert Groenewegen is blij met de aanwezigheid van de Franse topsprinter Christophe Lemaitre, afstandslopers als Mike Foppen en de Keniaan Nicolas Kipkorir Kimeli, Femke Bol, Jamile Samuel, Taymir Burnet, Liemarvin Bonevacia op de sprint en speerwerpster Lisanne Schol die vorig jaar de bokaal won. Maar de afwezigheid van toeschouwers vanwege coronamaatregelen gaat de organisator aan het hart.

,,Belangstellenden kunnen wij ditmaal alleen op afstand bedienen’’, verklaart Groenewegen. Dat betekent onder andere dat de nationale en internationale topatleten deze keer niet vanaf de tribune te bewonderen zijn, maar wel via drie livestreams op het YouTube kanaal van de Atletiekunie. ,,Bijzonder daarbij is dat nationaal recordhouder Kamiel Maase – erelid van Leiden Atletiek – commentaar geeft bij de 10.000-meterraces. De kans bestaat dat Maase dan zijn eigen toptijd ziet sneuvelen.”

NK 10.000 meter
De 10.000-meterraces voor vrouwen en mannen in Leiden gelden voor de vierde keer als Nederlands kampioenschap. Dat betekent dat de vaderlandse top zich verzamelt voor 25 spannende rondes op de atletiekbaan in de Leidse Hout. Bij de vrouwen is het podium van 2019 weer van de partij. Jasmijn Lau, Bo Ummels en Diane van Es zijn ook nu titelkandidaten. Gezien haar progressie op de 5000 meter is Van Es topfavoriet.

Mike Foppen debuteert
Bij de mannen is er een indrukwekkend deelnemersveld van 33 atleten, van wie er 21 meedingen naar de Nederlandse titel. Hoewel hij debuteert op de 10000 meter is Mike Foppen meteen topfavoriet. Onlangs evenaarde hij in Monaco het Nederlands record van eerder genoemde Maase op de 5000 meter. Bijna de gehele top 10 van het NK op de 5000 meter vorige maand in Utrecht staat in Leiden aan de start, met de in topvorm stekende Frank Futselaar en Stan Niesten als voornaamste uitdagers van Foppen. Van de buitenlandse inbreng springt Nicolas Kipkorir Kimeli eruit. Deze Keniaan werd in de wereldrecordrace van Joshua Cheptegei in Monaco tweede op de 5000 meter in een tijd van 12.51.78.

Mooie duels op de sprint
In de schaduw van Churandy Martina heeft Taymir Burnet zich ontwikkeld als het Nederlandse sprinttalent op de 200 meter. Met een persoonlijk record van 20.34 debuteerde hij vorig jaar zeer verdienstelijk op de wereldkampioenschappen in Doha. Onlangs liep hij in Ostrava 15.34 op de 150 meter. In Leiden zal hij een poging doen dit officieuze Nederlands record aan te scherpen. Daarbij krijgt hij tegenstand van Christophe Lemaitre, een Franse atleet met een grote erelijst. Lemaitre werd Europees kampioen op de 100 en 200 meter en veroverde brons op de Olympische Spelen van Rio 2016 op de 200 meter.

Femke Bol en Jochem Dobber maken uitstapjes
Op de 200 meter verheugen we ons in Leiden op een duel tussen 400 meter specialisten Liemarvin Bonevacia en Jochem Dobber die dit jaar internationaal is doorgebroken. Dinsdag nog werd hij in het Zwitserse Bellinzona nipt geklopt door de wereldrecordhouder Wayde van Niekerk. Bij de vrouwen maakt het nieuwe fenomeen Femke Bol een opmerkelijk uitstapje naar de 100 meter. De snelste in de wereld op de 400 meter horden zal zich meten met Jamile Samuel en de snelle Britse Kristal Awuah.

Lisanne Schol voor een tweede op rij?
Vorig jaar wierp Lisanne Schol haar speer in Leiden naar een recordafstand van 60.92 meter en werd daarvoor beloond met de Gouden Spike. Dit jaar wierp ze alweer dicht tegen de 60 meter en zal ze in Leiden erop gebrand zijn de prestatie van vorig jaar te verbeteren. Met Melissa Boekelman staat er nog een oud-winnares van de prestigieuze dagprijs op de deelnemerslijst. De Gouden Spike winnares van 2010 en 2017 krijgt in de kogelring te maken met Jessica Schilder die de Nederlandse titel won met een nieuw persoonlijk record afstand van 18.27 meter, de 6e afstand in Europa dit jaar. Menno Vloon liet bij de Nederlandse kampioenschappen de lat bij het polsstokhoogspringen in regen en wind leggen op een Nederlands recordhoogte. Wat is er zaterdag in Leiden voor hem mogelijk?

Vakkundige jury van drie
De jury van drie die onafhankelijk bepaalt welke aansprekende prestatie met de Gouden Spike wordt beloond bulkt van kennis en ervaring in de atletiek. Sylvia Barlag kennen we als bestuurslid van de Atletiekunie, European Athletics en World Athletics, maar was in haar jongere jaren een topmeerkampster. Christian Tamminga won als polsstokhoogspringer in 2001 zelf de Gouden Spike en coacht nu Menno Vloon. Tom Wiggers liep in 2014 bij de Gouden Spike de EK-limiet op de 10000 meter en werkt nu als sportarts met veel topatleten.

Op naar 50ste Jubileum
Ondanks de restricties beschouwt Norbert Groenewegen deze unieke najaarseditie van de Gouden Spike toch als een opsteker. Zelfs in afgeslankte vorm kan de wedstrijd als opmaat dienen voor de 50ste editie, die normaal gesproken in het voorjaar van 2021 wordt gehouden. ,,Die Gouden Spike valt bovendien prettig samen met het 25-jarige jubileum van Leiden Atletiek. Ook dat wordt een bijzondere editie, maar dan wel in de positieve zin van het woord. Dit patroon zie je in de sport trouwens wel vaker: je zet soms één stap terug om er daarna twee vooruit te springen.’’