Menu Sluiten

historische terugblik

Met de 50ste editie van de Gouden Spike op 12 juni in het vooruitzicht leek het ons een mooi moment om terug te blikken op de historie van deze wedstrijd. De – voor ons ook verrassende – aanleiding en opzet van de eerste editie in 1960, de winnaars door de jaren heen, de topprestaties en onmiskenbare relletjes en het steeds internationale karakter van de wedstrijd, alles komt voorbij in het historische overzicht van 49 edities. Met een aantal hoofdrolspelers hebben we een interview gehouden. Het geeft een mooi tijdsbeeld van de sport en de maatschappij door de jaren heen. 

We zijn veel dank verschuldigd aan Erfgoed Leiden en Omstreken, wiens digitale krantenarchief voor ons een enorme bron aan informatie betekende. Ook hebben we het persoonlijk archief van Carel van Venetiën dankbaar gebruikt.

De verslagen en interviews zijn terug te vinden als link op de Historie pagina op de website.