Menu Sluiten

Aftellen naar de 51e Gouden spike met Martijn van Calker

We openen deze reeks waarin we aftellen naar de 51ste Gouden Spike met wedstrijdleider Martijn van Calker. Martijn vertelt over zijn rol en ervaringen bij de Gouden Spikes waarbij hij betrokken was.

Hoe ben je betrokken geraakt bij de Gouden Spike?
‘In 2015 vroeg de toenmalige wedstrijdleider Bram van der Vos mij om hem te assisteren bij de Gouden Spike en sindsdien bij ik – eerst als assistent – en later als wedstrijdleider betrokken bij de Gouden Spike.’

Wat doet een wedstrijdleider in de voorbereiding en op de wedstrijddag?
‘Als wedstrijdleider ben je eindverantwoordelijk voor alles wat er binnen de baan gebeurt, de wedstrijd zelf dus. Ik ben maanden vooraf vooral bezig met plannen. Het schema van de wedstrijd en de accommodatie, rekening houdend met alle eisen en wensen vanuit de organisatie en de Event Presentation. Dit alles met als doel om een mooie wedstrijd neer te zetten voor atleten en toeschouwers. Als alles goed loopt, doe ik op de wedstrijddag vrijwel niets. Als er iets mis gaat met de wedstrijd, ben ik de eerste die in actie komt. Dat is bij de Gouden Spike gelukkig niet vaak nodig. Ik probeer het overzicht te houden en bij te sturen waar dat nodig is. Waar scheidsrechters, jury en baanploeg vooral met het actuele onderdeel bezig zijn, ligt mijn focus meer op de rest van de wedstrijd.’

Wat spreekt je aan bij een wedstrijd als de Gouden Spike?
‘Een avondwedstrijd die precies op het goede moment in het seizoen gepland is met een aansprekend deelnemersveld.’

Heb je een favoriet onderdeel en favoriete atleet?
‘Als atleet was hoogspringen mijn onderdeel, maar bij de Gouden Spike heb ik veel bewondering gekregen voor de afstandslopers die de afgelopen jaren sterke races hebben afgeleverd. Dat niveau is indrukwekkend en zelden vertoond in Nederland. Ik vond het ook gaaf om een atleet als Pavel Maslak, drievoudig wereldkampioen indoor op de 400 meter, in 2019 gewoon in Leiden aan de start te zien.’

Welke Gouden Spike edities zijn jou bijgebleven?
‘We hebben een editie met storm gehad en nu twee Corona edities. Dat was beide bijzonder. Maar wat me het meest bijgebleven is, is de ‘finale’ in 2018 toen Rutger Koppelaar de Gouden Spike won. De vooraf bedachte ontknoping kwam precies uit. Tussen de pogingen van Koppelaar door was er een finale van een looponderdeel, gevolgd door een geslaagde polsstoksprong. Daar kan ik dan enorm van genieten.’

Wanneer is de Gouden Spike voor jou geslaagd?
‘Als Norbert Groenewegen, voorzitter van de Gouden Spike, ons na de wedstrijd met een big smile komt bedanken voor een gave wedstrijd!’