Menu Sluiten

Aftellen naar de 51e Gouden Spike met Mascotte Spiky

Al jaren zorgt mascotte Spiky voor sfeer op en om de baan, dus we kunnen niet om onze kangoeroe heen bij het aftellen naar 11 juni.

Hoe ben je bij de Gouden Spike betrokken geraakt?
‘Nou dat zat zo. In 2014 hadden ze een verklede leeuw als mascotte langs de baan staan, maar dat was niet zo’n groot succes. Zeg nou zelf, van een nepleeuw ga je toch ook niet harder lopen? In 2015 vroegen ze mij en toen is het hard gegaan. Het ene succes na het andere!’

Hoe verklaar je dat succes?
‘Het is niet zo moeilijk, als je het eenmaal snapt. Ik jut het publiek op, het publiek juicht hard voor de atleten, de atleten lopen daardoor nog harder en ik vang ze bij de finish weer op. En dan wil iedereen met me op de foto.’

Hoe bereid je je voor op 11 juni?
‘Na mijn winterslaap ben ik begonnen met de voorbereidingen. Vijfmaal per week krachttraining en natuurlijk springen en sprinten. Ik moet volgende week natuurlijk in topvorm zijn voor al die topatleten die weer naar Leiden komen.’

Naar welke atleten kijk je het meest uit?
‘Oh ik vind ze allemaal even leuk, maar onze Olympische meerkamptoppers Nafi, Anouk en Emma zijn wel mijn favorieten. En natuurlijk de mannen van de lange adem, die 25 rondjes over de baan rennen. Zo knap, ik moet er niet aan denken. Maar ik ga ze naar toptijden begeleiden!’

Wanneer is de Gouden Spike voor jou geslaagd?
‘Als ik allemaal blije gezichten zie, als ik die malle kop van mij op alle social media voorbij zie komen en ‘s avonds niet meer op mijn benen kan staan. Dan kan ik er weer tegenaan voor een jaartje!’