Menu Sluiten

Jet van der Heijden werkt aan worp met gouden rand

 

Naam: Jet van der Heijden

Leeftijd: 18 jaar

Favoriete atletiekonderdelen:
Discuswerpen: 43,72 meter
Speerwerpen: 46,62 meter (500 gram); 40,65 meter (600 gram)

Titels/ereplaatsen NK
NK U18 (2022) discuswerpen: brons
NK U18 (2023) speerwerpen: zilver
NK U20 indoor (2024) kogelstoten: zilver

Internationale topatleten inspireren 18-jarige discuswerpster

Jet van der Heijden komt elk jaar wat dichter bij de top. Tot voor kort moest de veelzijdige atlete uit Oegstgeest kiezen uit de vele onderdelen die zij beheerst, maar inmiddels wedt zij op slechts één paard: discuswerpen. Op haar imposante erelijst ontbreekt ook slechts één medaille: de gouden, van hetzelfde materiaal als de Gouden Spike.

Die ‘eigen’ wedstrijd op zaterdag 25 mei wil Jet – inderdaad – voor geen goud missen. ,,Ik heb vorig jaar voor het eerst zelf meegedaan’’, zegt zij enthousiast. ,,Dat was gaaf. De sfeer was heel goed en er was een sterk veld bij discuswerpen met een aantal heel goede atleten. Als pupil ging ik vaak naar de Gouden Spike om te helpen met mandjes dragen en natuurlijk om te kijken naar alle topatleten. Dan is het bijzonder om zelf mee te doen. Met de discus wierp ik de vorige keer prompt een persoonlijk record. Dat hoop ik dit jaar weer te doen. Maar ik ga er vooral van genieten, want het is echt een leuke wedstrijd om aan mee te doen, zeker ook door de aanwezigheid van veel leden van Leiden Atletiek.’’

Wat de krachtige atlete betreft krijgt de rest van het buitenseizoen ook een gouden rand. ,,Mijn doel is om met discuswerpen goud te pakken op het NK U20. Maar mijn focus ligt eigenlijk meer op volgend jaar, dan is het EK U20 en daarvoor wil ik mij proberen te kwalificeren.’’

Internationaal

In haar jacht op internationale successen is voorlopig geen plaats meer voor de speer, ook een geliefd werptuig van de Oegstgeestse. De keuze om de speer de speer te laten viel haar zwaar, ,,want discus en speer zijn alle twee heel leuk en gingen mij goed af. Maar uiteindelijk hoop ik nog beter te worden op het onderdeel van mijn keuze, omdat ik nu gerichter kan trainen.’’

Hoewel sommige werpers onverstoorbaar hun eigen gang gaan, kijkt Jet van der Heijden bij wedstrijden goed om zich heen. ,,Natuurlijk ben ik vooral gefocust op de wedstrijd zelf, maar in een callroom (zoals tijdens het NK) kan het wel fijn zijn als je iemand kent, zodat je een beetje kunt praten. Dan word ik altijd minder zenuwachtig.’’

Testdag

Met aanstormende talenten uit verschillende atletiekdisciplines maakt Jet ook deel uit van het talenteam van Leiden Atletiek. ,,Tot nu toe is het fijn om in het team te zitten. We hebben bijvoorbeeld een testdag gehad, zodat we weten waar we nog aan kunnen werken. Ook hebben we een financiële bijdrage gekregen, waarvan we bijvoorbeeld spikes en materiaal kunnen kopen.’’

Op die manier kan de werpster zonder al te veel kopzorgen toewerken naar de grote wedstrijden. Meedoen aan de Gouden Spike is één ding, maar aan winnen denkt de junior nu nog niet. Daarvoor is het verschil met iemand als de Braziliaanse Izabela Da Silva – die de 1 kilo zware discus vorig jaar in Leiden over de 60 meter wierp – nu nog te groot. ,,Zulke topatleten bewonder ik, maar ik wil me er ook aan optrekken. Nu de Gouden Spike een hogere status heeft gekregen komen er nog meer goede atleten. Daardoor wordt het evenement nog leuker en spannender voor het publiek.’’