Menu Sluiten

Julian Boele heeft passie voor polsstokhoog

Naam: Julian Boele

Leeftijd: 17 jaar

Favoriete atletiekonderdelen:
polsstokhoogspringen: 4,40 meter
verspringen: 5,96 meter

Titels/ereplaatsen NK
NK U18 (2023) polsstokhoogspringen: goud
NK U20 indoor (2024) polsstokhoogspringen: brons
Ruhr Games (Duitsland) polsstokhoogspringen: zilver

‘Voor deelname aan Gouden Spike moet ik nog hoger springen’

Om deel te nemen aan de Gouden Spike moet Julian Boele de lat nog wat hoger leggen. Letterlijk wel te verstaan, want met een persoonlijke recordhoogte van 4,40 meter denkt de 17-jarige polsstokhoogspringer van Leiden Atletiek nog te kort te komen voor deelname aan de prestigieuze thuiswedstrijd. ,,Waarschijnlijk moet ik nog wat hoger springen.’’

Met dat nuchtere commentaar gaat Julian gauw over tot de orde van de dag. Mocht hij er op zaterdag 25 mei niet bij zijn als deelnemer, dan komt hij ongetwijfeld kijken naar de verrichtingen van andere polsstokhoogspringers op ‘zijn’ baan. ,, Ik vind het altijd wel gezellig’’, zegt Julian, die verschillende malen per week urenlang actief is met zijn favoriete onderdeel. ,,Het is leuk dat zo’n grote wedstrijd zich in Leiden afspeelt.’’

Spectaculair

Het komt Julian goed uit dat polsstokhoogspringen een van de pijlers van de Gouden Spike is. Niet alleen verkennen deelnemers soms onbekende hoogtes op de Leidse atletiekaccommodatie, maar ook neemt het spectaculaire onderdeel standaard veel tijd in beslag. Voor een liefhebber als Julian (,Ik ben gepassioneerd door dit onderdeel’’) kan de wedstrijd niet lang genoeg duren. ,,Ooit werd ik tijdens een allround-training gespot door de polsstokhoog-coaches’’, weet hij nog. ,,Toen ik door had dat ik er goed in was, wilde ik alleen maar beter en beter worden. Nu doe ik er alles voor om steeds hoger te kunnen springen.’’

Natuurlijk komt er bij het ingewikkelde atletiekonderdeel nog meer kijken dan trainingsijver. Om tijdens zo’n urenlange wedstrijd bij de les te blijven zorgt Julian ervoor dat hij tussen zijn inspanningen door voldoende afleiding heeft. ,, Als het bijna tijd is om te springen, dan begin ik me mentaal en fysiek voor te bereiden op de sprong.’’

Voor polsstokhoogspringers geldt dat het eenzaam is aan de top, meters hoog boven de grond zwevend met en zonder polsstok. Julian boft dat hij – eenmaal veilig geland – deel uitmaakt van het TalentenTeam dat Leiden Atletiek sinds een jaar kent. ,,Ik vind het wel goed dat we zo’n team hebben en dat onze talenten meer begeleiding kunnen krijgen.’’

‘Mondo’

Of die ondersteuning ertoe leidt dat Julian ooit op deelnemerslijst aan de Gouden Spike zal staan, is niet met zekerheid te zeggen. Wel kijkt hij reikhalzend uit naar de komende editie van de opgewaardeerde internationale wedstrijd op de eigen atletiekbaan. ,,Het allerliefst zou ik hier wereldrecordhouder Armand (‘Mondo’) Duplantis (onlangs 6,24 meter) zien schitteren, maar dat is te mooi om waar te zijn. Als een polsstokhoogspringer hoger dan 5,50 meter komt, vind ik dat ook spectaculair. Dan kan een wedstrijd mij niet lang genoeg duren. En wie het te tijdrovend vindt, zit bij atletiek helemaal goed. Er zijn altijd wel andere onderdelen op de baan waar topsport te zien is.’’