Menu Sluiten

Van mandjesdrager tot deelnemer

Igor Ouwerkerk kijkt reikhalzend uit naar Gouden Spike

Naam: Igor Ouwerkerk
Leeftijd: 18 jaar

Favoriete atletiekonderdelen:
1500 meter: 3.52.62
3000 meter: 8.22.95

Titels/ereplaatsen NK
NK U18 outdoor 3000 meter: brons
NK U18 outdoor 2000 meter steeplechase: goud
NK U18 outdoor 3000 meter: goud
NK U20 indoor 1500 meter: goud 

Igor Ouwerkerk is een Leidse sportman in hart en nieren. Jarenlang combineerde hij inspanningen bij Leiden Atletiek en wielervereniging Swift. Als hardloper bereikt hij inmiddels snelheden waarmee een doorsnee fietser moeite heeft. In zijn laatste juniorenjaar blikt de 18-jarige afstandsloper vooruit naar de grote baanwedstrijd in Leiden: de Gouden Spike.

,,Als pupil heb ik vaak mandjesdrager geholpen bij de Gouden Spike’’, zegt Igor, inmiddels zelf bij zijn vereniging actief als pupillentrainer. ,,Dan kijk je ontzettend op naar alle atleten die daaraan meedoen. Het voelt onhaalbaar, als er trainers van me meededen wist ik dat zij op het hoogste niveau konden meedoen in Nederland. Vorig jaar was ik de mascotte. Ik kon toen helaas zelf niet meedoen vanwege blessureleed.’’

Piek

Hopelijk gaat het dit jaar anders. ,,Op 25 mei 2024 ligt bij de Gouden Spike mijn eerste piekmoment van het seizoen. Als alles goed gaat loop ik de 1500 meter. Mijn doel is om daar een dik persoonlijk record neer te zetten. Mijn huidige pr heb ik gelopen op een indoorbaan zonder veel tegenstand, dus ik hoop nog een stuk harder te lopen. De Gouden Spike is daar de perfecte wedstrijd voor, met veel atleten rond dit niveau. Voor eigen publiek – in het bijzonder voor de junioren en pupillen die ik training geef – hoop ik boven mijzelf uit te stijgen. Het niveau bij de Gouden Spike ligt al jaren hoog. Door de goede prestaties van Nederlandse atleten op internationale toernooien stijgt het alleen maar. Het zou leuk zijn als er een aantal van deze Nederlandse toppers meedoen aan de Gouden Spike. Ik gok dat het niveau dit jaar hoog zal liggen aangezien het een van de laatste mogelijkheden is om je te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs.’’

Ook de ambitieuze Leidenaar heeft internationale aspiraties. Het liefst stoomt hij in 2024 meteen door naar het WK onder 20 jaar. ,,Ik weet dat het lastig wordt vanwege de scherpe limieten, maar niet geschoten is altijd mis. Verder wil ik me vooral focussen op mijn eigen ontwikkeling. Zo werk ik aan een basis waarop ik de volgende seizoenen kan bouwen.’’

Trainingsmaatjes

Gelukkig hoeft gezelschapsmens Igor de weg naar de top niet in eenzaamheid af te leggen. ,,Mijn trainingsmaatjes zijn belangrijk voor me. Ik heb sinds afgelopen zomer enige super leuke trainingsgenoten: Oscar de Keijser, Maté Milán Olah en Bilal Nour. Vooral met die laatste doe ik vaak mijn intervaltrainingen, aangezien de anderen meer gefocust zijn op de 800 meter. Afgelopen indoorseizoen zijn Bilal en ik nummer 1 en 2 op de nationale ranglijst 3000 meter geworden. Dat laat wel zien hoe hoog het niveau van de middellangeafstand bij Leiden Atletiek ligt. ‘’

Igor voelt zich bovendien gesteund door de vereniging. Met twintig andere klasbakken maakt hij deel uit van het talenteam van Leiden Atletiek. ,,Naast de financiële steun is het fijn om te merken dat Leiden Atletiek steeds meer focust op het professionaliseren van de vereniging. Dit betekent niet dat het hier alleen om prestatie draait. Integendeel. Het gaat vooral om plezier hebben, maar door zo’n talententeam groot neer te zetten raken de jonge atleten ook gemotiveerder. Je hebt een doel waar je naar kunt streven: om in dit team te komen.’’

Handtekening

Voor het zo ver is mogen jonge sporters, net als Igor destijds, mandjes dragen voor de deelnemers aan de Gouden Spike. ,,Dat is erg leuk. Handtekeningen van atleten verzamelen na afloop voegt wel iets toe. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het startnummer van Michel Butter heb gekregen na afloop van zijn 10.000 meter. Dat hangt nog steeds boven mijn bed. We gaan de wedstrijd dit jaar nog meer proberen te promoten.’’

Volgens Igor helpt het ook om de Leidse topwedstrijd (,,Een leuk evenement voor iedereen die van sport houdt’’) onder de aandacht te brengen bij verenigingen in de omtrek en bij regionale omroepen zoals TV West. Ik weet niet of het al gebeurt, maar anders zou de Gouden Spike met startgelden voor enkele grote namen nog meer aandacht kunnen trekken.‘’