Menu Sluiten

Aftellen naar de 51e Gouden Spike met RachÈl van HellEmondt

De baanploeg: onzichtbaar, maar onmisbaar

Ze zijn er op de dag van de Gouden Spike als eerste en gaan pas als laatste weer weg. En ze zijn onmisbaar. Dan hebben we het over de baanploeg. Deze vrijwilligers zetten alles klaar voor de atletiekonderdelen en ruimen het aan het eind van de dag ook weer op. Rachèl van Hellemondt is coördinator van de baanploeg en is de hele wedstrijddag in touw. Toch zal bijna niemand dat in de gaten hebben. ‘De baanploeg moet je niet opmerken.’

Wat doe je in de maanden voor de Gouden Spike?

‘Ik kijk of het chronoloog haalbaar is voor de baanploeg en of alle materialen aanwezig zijn. Als we horden neer moeten zetten, kunnen we niet tegelijkertijd het werpveld ombouwen. Dat laatste is altijd de grootste uitdaging. We hebben vaak maar tien minuten om bijvoorbeeld het veld van discus- naar speerwerpen om te bouwen door de lijnen anders neer te leggen. Gelukkig hebben we een ploeg die goed op elkaar is ingespeeld.’

‘Verder zorg ik vooraf dat we genoeg mensen in de ploeg hebben en dat iedereen weet wat zijn taak is. Remco Pauli doet heel veel vooraf. Hij zorgt dat de baan er goed bij ligt. Dat de verspringbak goed is gevuld, de belijning goed zichtbaar is en alle materialen in huis komen.’

‘Een nieuw aspect door de pandemie is dat we proberen om de onderdelen goed in beeld te brengen voor de livestream. Soms moeten we een hoogspringmat of de polsstokhoogspringsectie daardoor een kwartslag draaien, zelfs het kleur net in het werpveld maakt verschil. Het is leuk om hierover na te denken.’

Wat doe je op de dag van de wedstrijd?

‘Samen met de ploeg bouw ik de baan op. Als alles klaar staat, hoeven we bijna alleen nog maar de horden neer te zetten. Gelukkig staat dat dit jaar heel veel op het programma. Het is mijn favoriete onderdeel, omdat het explosief en technisch is. Die combinatie vind ik mooi.’

Wat is er zo leuk aan de baanploeg?

‘Het leuke is dat je overal met je neus bovenop staat. Bij het hordelopen staan we bijvoorbeeld vlak langs de kant voor als horden zijn omgevallen of voor een volgende race omhoog of omlaag moeten.’

Wanneer is de Gouden Spike voor jou geslaagd?

‘Als de wedstrijd op rolletjes loopt en we weinig hoeven bij te sturen. En als we makkelijk kleine brandjes kunnen blussen zonder dat het publiek en de atleten het merken. Een baanploeg moet je eigenlijk niet opmerken.’