Menu Sluiten

Glenka Antonia presteert altijd goed in Leiden

Naam: Glenka Antonia

Leeftijd: 24 jaar

Favoriete atletiekonderdeel (+ pr): hoogspringen 1,85 meter

Titels/ereplaatsen NK

NK indoor 2024: goud
NK outdoor 2023: goud
NK outdoor 2022: zilver
NK indoor 2022: brons
NK outdoor 2021: goud
NK outdoor 2020: zilver
NK indoor 2020: brons
NK outdoor 2019: zilver

Hoogspringkampioen slaat Gouden Spike met bloedend hart over

Glenka Antonia kent de weg naar Leiden. Voorheen kwam de 24-jarige hoogspringster vooral voor wedstrijden naar sportaccommodatie Leidse Hout. Sinds zij lid is van Leiden Atletiek is zij er ook actief tijdens trainingen.

Toch ontbreekt Glenka zaterdag 25 mei bij de Gouden Spike, een van de hoogtepunten van het atletiekjaar in Leiden. Haar afwezigheid is verklaarbaar. Doordat hoogspringen voor vrouwen niet op het programma staat, heeft zij in overleg met haar trainer Raul Varona Pérez andere plannen gemaakt. Glenka: ,,Nu kan ik op 23 mei en 28 mei een wedstrijd doen in Estland.’’

Dat klinkt als een uitdagend alternatief, maar de regerend Nederlands kampioen zou eind mei het liefst op twee plaatsen tegelijk zijn. Aan de Gouden Spike bewaart zij louter goede herinneringen. ,,Ik boek er altijd prima resultaten. De baan en de organisatie vind ik heel goed.’’

Voor haar ‘Leidse tijd’ kwam Glenka uit voor Haag Atletiek. Op aanraden van collega-springer Navaro Doulany Aboikonie (,,hem kende ik van wedstrijden in het Caraïbisch gebied’’) kwam Glenka enkele maanden bij Raul in Leiden meetrainen. ,,Na lang nadenken heb ik de keuze gemaakt om over te stappen van Haag Atletiek naar Leiden Atletiek.’’

Ook in haar nieuwe omgeving houdt Glenka zich bezig met verschillende springonderdelen. ,,De combinatie met verspringen en soms ook hinkstapsprong helpt me verder bij het hoogspringen. Ik mik in 2024 met hoogspringen op 1,90 meter en met verspringen op 6 meter. Lukt dat, dan is mijn atletiekjaar geslaagd.’’

Gezien haar imposante erelijst kwam Glenka na haar overstap meteen in aanmerking voor een plaats in het TalentenTeam van Leiden Atletiek. Die ondersteuning waardeert zij, voor zichzelf maar zeker ook voor jonge atleten. Die kunnen zich zo optrekken aan andere talenten. De hoogspringkampioen leert zelf ook van collega’s in binnen- en buitenland. ,,Ik krijg altijd advies van de coachen en atleten.’’

Dat andere mensen een belangrijke rol spelen in haar sportleven, bleek al tijdens Glenka’s kinderjaren op Curaçao. Haar ‘grote nicht’ had al snel in de gaten dat de zesjarige belhamel zich wel heel snel uit de voeten maakte, wanneer zij eens iets stouts had gedaan. ,,Ik hield ervan om dan weg te rennen. Zo sprintte ik in onze grote tuin eens van een heuveltje af. Toen mijn nicht dat had opgemerkt, mocht ik de volgende dag meteen beginnen met atletiek. Ik wist er niets van af en had helemaal geen doel. Maar na mijn eerste wedstrijd in 2007 kwam ik prompt met een medaille thuis.’’

Tekst: Tim Brouwer de Koning